Soorten Leningen

Er zijn, ook bij online geld lenen, verschillende soorten leningen. Het ligt er aan of je de rente vast wilt laten zetten, hoe hoog het maandbedrag moet zijn, of je al het geld in een keer nodig hebt en hoeveel geld je wilt lenen. Hier lichten wij alle soorten leningen nog eens toe. Nog meer informatie is te vinden op de volgende site, waar je nog meer informatie kan vinden over soorten leningen.


Persoonlijke lening

Om te beginnen is er een persoonlijke lening. De naam doet het al vermoeden, een persoonlijke lening is namelijk strikt persoonlijk. Het is een lening die wordt gebruikt bij grote uitgaven. Je kunt hierbij denken aan een auto of een dure stereo-installatie. Het bedrag dat je hiervoor nodig hebt (dit is de prijs van het product minus het zelf gespaarde geld) kun je bij een persoonlijke lening precies lenen.

Een kenmerk van een persoonlijke lening is dat alles vast staat. Allereerst: het te lenen bedrag staat vast. Het is niet flexibel en het is niet te verhogen. Het geld dat je geleend hebt is het geld dat je krijgt. Niet meer en niet minder. Niet alleen het te lenen bedrag staat vast, ook de looptijd staat vast. In het contract is een einddatum afgesproken. Als je het geld toch eerder wil aflossen, moet je een boete betalen. Normaal gesproken moet je dus elke maand gewoon een vast bedrag afbetalen tot de einddatum is bereikt, dan staat dus  het maandelijkse aflossingsbedrag vast. En tot slot, ook de rente staat vast. Doordat alles vast staat, weet je precies waar je aan toe bent. De vaste rente kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Als de marktrente van leningen stijgt, blijft de rente bij een persoonlijke lening even hoog. Maar als de marktrente van leningen daalt, blijft de rente helaas ook even hoog.

Of de marktrente omhoog of omlaag gaat, is deels afhankelijk van de economische situatie. Als de regering een anti-cyclisch beleid voert, zal het willen dat in slechte economische tijden de consumptie gestimuleerd wordt. De centrale bank (in Nederland de Europese Centrale Bank) zal de rente in economische slechte tijden daarom verlagen. De leenrente zal dan ook dalen. Als je kort daarvoor een persoonlijke lening hebt afgesloten is het balen. Daarom bestaan er ook leenvormen waarbij niet alles vaststaat.


Doorlopend krediet

Een voorbeeld hiervan is een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is, in tegenstelling tot een persoonlijke lening, een zeer flexibele vorm van lenen. Bij een doorlopend krediet is namelijk vrijwel alles variabel. Het enige dat vaststaat, is het kredietlimiet. Dit is het plafond van de lening. Meer dan dit kun je bij een doorlopend krediet dus niet opnemen. Maar je hoeft niet het volledige kredietlimiet op te nemen. Het te lenen bedrag is namelijk geheel flexibel. Over het geld dat je niet opneemt, betaal je namelijk geen rente. Daarom is een doorlopend krediet zo handig; om wat geld achter de hand te houden.

De rente bij een doorlopend krediet is ook flexibel. Deze rente is vaak hetzelfde als de marktrente. Als de marktrente stijgt, stijgt ook de rente bij een doorlopend krediet. Als de marktrente echter daalt, dan is dat natuurlijk gunstig voor mensen met een doorlopend krediet. Net als de rente, is ook de looptijd flexibel. Het ligt eraan of je tussendoor nog geld opneemt, of dat je tussendoor meer geld aflost. Vervroegd aflossen kan bij een doorlopend krediet namelijk boetevrij. Je hoeft over dit deel dan ook geen rente meer te betalen. Je kunt waarschijnlijk zelf al constateren dat het maandelijkse aflossingsbedrag ook niet vast staat.